Udělat si domácí arašídové máslo jsem se trochu bála. Schválně si zkuste zadat do vyhledávače “domácí arašídové máslo” a skoro v každém receptu vám napíšou, že by člověk měl mít výkonný mixér, případně rovnou upozorňují, ať v průběhu mixování necháváte svůj mixér trochu zchladnout, jinak se vám uvaří. Navíc vím, že Marťa kdysi dávno máslo zkoušela a svůj mixér zavařila tak, že ho mohla vyhodit. A já jsem si ten svůj sekáček na cibuli nebo tyčový mixér zničit nechtěla. 🙂
Jeeeenže teď mi do sbírky přibyl mixér nový, který už jen svojí velikostí budí dojem, že ho neuvaří nic. 😀 Má dokonce program právě na ořechová másla, takže vybavená půlkilovým pytlíkem arašídů jsem se pustila do výroby. Co vám budu povídat, obava z vyřazení spotřebiče z provozu hned při prvním pokusu ve mně přece jen přetrvala, takže když to po pár vteřinách vypadalo, že se nic neděje, mixování jsem raději zastavila, arašídy promíchala a pokračovala dál. Takhle jsem se zalekla ještě asi 3x, ale pak jsem si řekla, že když tam ten program je, prostě mu budu věřit. 😀
A vyplatilo se. Program trvá cca 1 minutu a střídají se v něm různé rychlosti mixování. Po jedné minutě získáte crunchy máslo; když necháte běžet program ještě jednou, vznikne úžasně hladké máslíčko. 😛 Z toho, že nemusím stroj neustále zastavovat a směs promíchávat, jak jsem četla všude v receptech, jsem byla naprosto nadšená. Pokud by vás zajímalo, o jaký se jedná mixér, je to Vitaway od gorenje.
A teď recept. 😉
Suroviny:
- nesolené nepražené arašídy
Postup:
Pokud chcete zvýraznit chuť másla, opražte předtím arašídy na sucho na pánvi. Jinak do arašídového másla nepřidáváme nic. Zkrátka 100% chuť buráků. 😉 Arašídy nasypeme do mixéru a mixujeme.
Žádné komentáře