Zdravé recepty

Domácí mandlové mléko

Alergii na laktózu sice ani jedna nemáme, ale obecně se snažíme přistupovat k tomu, co jíme s pravidlem “Nic se nemá přehánět”. Tudíž i v případě mléčných výrobků hledáme různé alternativy, kterými to mléko občas nahradíme. Nevím, jak to máte vy, ale nás už docela omrzelo kupovat si všechna ta předražená sójová, mandlová, rýžová mléka, obzvlášť když máme možnost si je vyrobit doma. 🙂 Jak sami uvidíte, výroba mandlového mléka není nic těžkého. 😉

Domácí mandlové mléko

Suroviny:

  • Mandle – jádra, mohou být i neloupaná – 200 g
  • Voda – cca 750 ml

Postup:

Mandle si nejprve přes noc namočte do vody a na výrobu mandlového mléka se vrhněte druhý den. Vodu, ve které byly mandle namočené, můžete klidně vylít. Mandle se 750 ml vody dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne tekutina podobná mléku. Mléko můžete přelít do lahve tak, jak je nebo ještě “přefiltrovat” přes plátýnko.

Mandlové mléko vyrábíme poprvé, takže nejsme schopné říct, jak dlouho vydrží mléko v lednici, nicméně podle rad na internetu to vypadá na 3-4 dny.

BONUS: Část mléka jsem si odlila a v mixéru ještě rozmixovala se lžící mletého máku. Makové mléko mi chutnalo ještě víc! 😉

domácí mandlové mléko

domácí mandlové mléko

domácí mandlové mléko

Předchozí post Next Post

You Might Also Like

Žádné komentáře

Leave a Reply